Doellijntechnologie

Doellijntechnologie wordt sinds het WK 2014 in Brazilië in steeds meer competities gebruikt. Als je naar de Premier League kijkt en er is weer zo’n moment dat er een doelpunt wordt goedgekeurd, is het maar moeilijk voor te stellen waarom het zolang heeft moeten duren en waarom verschillende competities nog niet meegaan in deze innovatie.

De vraag naar deze technologie begon te stijgen sinds een voorval in de Premier League tussen Manchester United en Tottenham Hotspur in 2005. Tottenham’s speler Pedro Mendes vuurde een schot af op doel vanaf 40 meter. De bal stuitert duidelijk één meter achter de doellijn. Maar de scheidsrechter en lijnrechter zien het doelpunt niet en de wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Daar waar Tottenham de overwinning verdient.

Er kwam een technologie die niet 100% nauwkeurig was. Nog voor het WK 2010 werd de technologie opgeschort. Maar uitgerekend dan dient zich het volgende voorval aan. In de wedstrijd tussen Duitsland en Engeland, schoot Frank Lampard de bal via de lat binnen maar stuiterde vervolgens het veld weer in. De scheidsrechter weigerde te geloven dat het doelpunt geldig was. Na dit WK kondigde Blatter aan dat FIFA de discussie rond de doellijn technologie weer zou openen.

engeland-duitsland

En met succes! Na het testen van het hulpmiddel op het WK voor clubteams wordt er op het WK 2014 in Brazilië gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Tijdens de wedstrijd Frankrijk – Honduras werd voor het eerst een doelpunt goedgekeurd met behulp van de doellijntechnologie op een WK.

 

Hoe werkt het nou precies?

De doellijntechnologie zorgt voor extra ondersteuning voor de scheidsrechter om te bepalen of een bal wel of niet over de doellijn is geweest. Aangezien het bij snelle acties niet altijd goed te zien is of een bal daadwerkelijk de lijn heeft gepasseerd, wordt gebruik gemaakt van verschillende hogesnelheidscamera’s die beelden van het goal van verschillende hoeken opnemen.

Het GoalControl-systeem maakt gebruik van maar liefst 14 hogesnelheidscamera’s, die op meerdere plekken in het stadion hangen en waarvan er 7 gericht zijn op de verschillende hoeken van beide goals. Hierdoor is een 360 graden beeld van het doel te maken. De positie van de bal wordt door deze camera’s getrackt en automatisch omgezet in 3D-beelden. Hierdoor is op de beelden exact te zien waar de bal zich bevindt en tot op de millimeter nauwkeurig te bepalen of een bal wel of niet over de doellijn is geweest. Er is pas een geldig goal als de gehele bal over de doellijn is geweest.

Wanneer een bal de doellijn heeft gepasseerd, krijgt de scheidsrechter hier een melding van op zijn horloge.

Schermafbeelding 2014-12-08 om 20.10.17

De Toekomst

In verschillende competities wordt er nu al gebruik gemaakt van het hulpmiddel. In de Premier League worden wekelijks voorbeelden aangehaald waarom het hulpmiddel zo’n succes is. Belangrijke wedstrijden worden soms beslist met minimale verschillen.

In de toekomst zullen meerdere competities het hulpmiddel inzetten. Het spel wordt op deze manier steeds eerlijker.

Wat is jouw gedachte over doellijntechnologie?

 

No Replies to "Doellijntechnologie"


    Got something to say?

    Some html is OK