Connected stadium

Innovaties in de voetbalwereld zijn niet alleen terug te zien op het voetbalveld zelf. Naast bekende voorbeelden zoals doellijntechnologie, worden ook de supporters geheel betrokken bij de wedstrijd.

Ook op de tribune worden dus innovaties doorgevoerd. Als voorbeeld neem ik PSV Eindhoven. Sinds het voetbalseizoen 2014-2015 lanceren ze in het Philips stadion het project ‘Connected stadium’. Een service waarbij draadloos internet, online media, een nieuwe app. en digitale diensten bij elkaar samenkomen. Dit is een samenwerking tussen UPC Nederland, Infostrada sports en PSV Eindhoven.

UPC Nederland heeft een draadloos netwerk aangelegd in het stadion zodat alle bezoekers van het stadion kunnen inloggen op het netwerk. Daarnaast heeft Infostrada Sports een applicatie ontwikkeld die de toeschouwers gratis kunnen downloaden in de App Store of op Android. Op deze applicatie kun je statistieken en herhalingen van de wedstrijd zien. Daarnaast moet het voor de toeschouwers makkelijker zijn om te communiceren omdat dit voorheen vaak erg lastig was met ruim 35.000 mensen in een stadion. In toekomst wordt het ook mogelijk om vanaf je plek eten en drinken te bestellen.

Schermafbeelding 2014-12-08 om 20.11.43

Eerder werd Connected Stadium al ingevoerd bij Real Madrid, Borussia Dortmund, Liverpool en Celtic. Er zijn meer clubs mee bezig. Bij Ajax wordt er in samenwerking met KPN en Huawei ook aan een project gewerkt.. Het doel van het hele project is om de binding met de supporters te verbeteren. Connectiviteit bieden is daarom erg belangrijk. Als veel clubs daar gebruik van gaan maken, zal je zien dat andere clubs daarin volgen om niet achter te blijven.

Voor sommige supporters bij PSV is het nog even wennen. Er zijn verschillende doelgroepen die erg blij zijn met de dienst. Maar de echte supporters, die zorgen voor sfeer in het stadion zijn er niet blij mee. Ze zijn bang dat de sfeer in een stadion achteruit gaat. ‘’Op momenten dat het team de steun het hardst nodig heeft omdat het even wat minder loopt, zie je dat veel mensen hun telefoon erbij pakken om even op social media te gaan’’ aldus een PSV supporter.

apsv1

Een andere supporter die wel gebruik maakt van Connected Stadium, snapt het probleem omtrent de sfeer. Maar hij stelt wel dat de hij weinig merkt van het verschil. ‘’het grootste deel van het stadion kijkt aandachtig naar de wedstrijd en kijkt alleen voor de wedstrijd, tijdens de rust en na de wedstrijd op zijn of haar telefoon. Persoonlijk vindt ik het erg leuk om doelpunten terug te kijken en statistieken van de wedstrijden te kunnen zien. Natuurlijk zit ik niet anderhalf uur geconcentreerd naar mijn telefoon te kijken ’’

Er zijn dus zowel voor- als tegenstanders op het project. Uiteraard hebben PSV, UPC Nederland en Infostrada ook hun belangen.

Wat is jouw mening over Connected Stadium, dat in steeds meer stadia terug te zien is?

No Replies to "Connected stadium"


    Got something to say?

    Some html is OK